Dec 07, 2022
  Logg inn

GJELDSOFFER - - Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden - Nettavisen

– Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden. Da hadde han vært ferdig med dette, sier Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen etter å ha lest Nettavisens artikkel om 57-åringen som har god jobb men likevel bor i en hytte på Nesodden og lever fattig. Foto: Kjetil Mæland ( Nettavisen )

- Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden

AV: Kjetil Mæland

Leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen mener han har løsningen for hytteboeren som knekkes av gjelda til staten.

Mannen drev eget drosjefirma og ble slått konkurs etter tøffe år med ulykke, rehabilitering tidlig på 90-tallet. Etter at han igjen kom ut i arbeid hadde gjelda steget kraftig.

Har du problemer med kemneren eller andre norske namsmenn. Send mail til Nettavisen på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

– Den gangen han hadde problemer så var forsinkelsesrenten på 18 prosent. Hvis du var 18 måneder uten inntekt den gang så var du ferdig, sier Scheldt.

Han har tidligere fortalt til Nettavisen at mange mennesker i Norge godtar trekk fordi de tror at staten har rett.

Les egen sak: – Mange blir overkjørt i årevis

I dag har den 57 år gamle mannen kommet tilbake i jobb. På de 80.000 kroner i studielån fra 80-tallet har han nå betalt 230.000 kroner, og har 230.000 kroner igjen å betale. Skattegjelden på 180.000 kroner er også betalt. 240.000 kroner har kemneren fått, men ennå skylder han 200.000 kroner.

Gjeldsordning
– Jeg vil anbefale ham å søke gjeldsordning og vi vil bistå ham underveis. Det som skaper pasienter her i samfunnet er å gå i det uvisse og ikke se noen løsning men bare en høy mur. En gjeldsordning er noe å se fram til. En dato når man vet at all gjeld er borte, sier Scheldt.

Han mener at Nesodden-mannens høye alder og at han har levd lenge med dårlig økonomi, bør tale for at han kan få en gjeldsordning kortere enn 5 år.

Hvis mannen får gjeldsordning så vil han også få mer å leve for. I dag mener skattemyndighetene og Statens innkrevingssentral at 7.427 kroner er nok til mannens livsopphold. Hvis han derimot kommer innunder gjeldsordningen så vil han få 10.715 kroner i måneden å leve for – i tillegg til at gjeldsperioden blir begrenset til 5 år.

– Jeg lar ingenting være uprøvd
– Jeg lar selvfølgelig ingenting være uprøvd i denne sammenhengen, sier 57 åringen til Nettavisen etter at Scheldt kom på banen. Han har selv forsøkt å få til en gjeldsordning med kemneren i Nesodden og Statens innkrevingssentral. Han tilbød da å betale 160.000 kroner mot å få ettergitt resten av rentegjelden. Til den søknaden la han med en uttalelse fra legen hans som konstaterer at mannen er på vei til å bli arbeidsudyktig igjen på grunn av gjeldsbøren til staten.

– Jeg har argumentert for kortere gjeldsordningsperiode på grunn «tungtveiende grunner» slik loven krever for en kortere periode enn fem år. Mitt tilbud vil føre til et livsopphold på gjeldsordningsnivå i cirka tre år. Jeg måtte jo ha lånefinansiert beløpet for å betale, sier han.

I avslaget argumenterer kemneren i Nesodden med at gjelden hans vil være tilbakebetalt om 2 år med dagens utleggstrekk. De ser helt bort ifra at mannens gjeld til SI da vil øke, og at han må fortsette med utleggstrekk etter at de to årene er gått.

Flere kreditorer = vanskeligere å ettergi
At han har høy gjeld også til Statens innkrevingssentral bruker Skattedirektoratet som et argument for at han ikke skal få ettergitt gjeld. Årsaken er at en slik ettergivelse bare vil komme andre kreditorer til gode.

– Det klare utgangspunkt er at skattekravene ikke skal gis dårligere dekning enn den dekning andre kreditorer oppnår. Man vil derfor som hovedregel være avhengig av en samlet løsning for all gjeld dersom skattekrav skal vurderes lempet. I mange av disse tilfellene henviser innkrevingsmyndighetene til muligheten for å oppnå en gjeldsordning etter gjeldsordningsloven, svarer underdirektør John Alfred Sætre i rettsavdelingen i Skattedirektoratet til Nettavisen.

Ref: Nettavisen

Del artikkelen via sosiale medier.
0
Delt
 

Nyeste emner på forumet

  • statens inkrevningsentral (2 Svar)
  • Hei Tordis Statens innkrevingssentral (SI) er særnamsmann. Det vil si at de har myndighet til å kreve inn ved bruk av tvang innenfor bestemte områder. Det betyr at SI kan nedlegge trekk i inntekten din. Da vil det bli trukket et bestemt beløp hver måned direkte av arbeidsgiveren din eller av...
  • i Temaer / Generelle spørsmål og svar
  • Gjeldsordning og flytter til Sverige (1 Svar)
  • Hei, Jag lurt på hvis någon som har erfaring av detta og vil dela med sig av sine erfaringer? Situationen är att jeg bor i Norge og min gjeld är norsk. Är i stånd att søke gjeldsordningen , många jeg har pratat menar att jeg borde vara kvalifiserad hvis jeg søker. Har lønne trekk idag....
  • i Temaer / Generelle spørsmål og svar
  • Tvangsalg (2 Svar)
  • Hei! Beklager å høre om situasjonen din. Ved tvangssalg kan du kan når som helst i prosessen, helt frem til et bud er stadfestet, stoppe tvangssalg av bolig ved å innfri det kravet som du skylder. Dette inkludere påløpte omkostninger til den kreditoren som har begjært tvangssalget. Nå er...
  • i Temaer / Utleggsforretning
  • Inkasso og forhandling (5 Svar)
  • Gjelder dette et nedbetalingslån med faste terminer? Utfra hva kreditorer skriver har du mulighet til å friskmelde lånet ved å betale inn forefalte terminer. Deretter vil lånet løpe normalt med samme terminbeløp ved avtaleinngåelse. Om kravet forfaller og blir overført til namsfogden vil...
  • i Temaer / Inkassobyråer

Se flere emner...

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.» les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

 • Pilestredet 17
  0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

 • +47 22 20 19 99
 • Kontoret er åpent 09.00 - 16.00.
 • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter