Ran av en svak gruppe!
For en del mennesker består deres eneste "formue" av den lille summen som står på deres konto for depositum for boligen. (Husleieloven krever at depositumskontoen står på leietagers navn, ikke på utleier!) Litt for mange sover trygt i forvisningen om at denne kontoen er sikker mot grådige kreditorer. Der tar de dessverre feil!
Lovhjemmelen for å ta depositumet finner vi i dekningsloven § 2-2:
Når ikke annet er fastsatt ved lov eller annen gyldig bestemmelse, har fordringshaverne rett til dekning i ethvert formuesgode som tilhører skyldneren på beslagstiden, og som kan selges, utleies eller på annen måte omgjøres i penger.
Unntakene finner vi i § 2-4:
Fordringshaverne har ikke rett til dekning i
a) stipend eller lignende bidrag til fremme av kulturelt, vitenskapelig eller humanitært formål,
b) bidrag som offentlig organ eller institusjon med allmennyttig formål har gitt skyldneren til fremme av et særskilt formål.
Depositum er altså ikke nevnt som unntak.
Kemnerne har lenge kjørt et rotterace, og tatt pant i depositum. Dette pantet medfører imidlertid ikke utkastelse der og da. Problemet oppstår først den dagen man ønsker å flytte, da står man plutselig uten depositum. I en god del saker har sosialkontoret bistått med å fremskaffe dette depositumet. Man kan levende forestille seg hvor villige sosialkontoret da vil være til å bistå med et nytt depositum. Det hører også med til historien at mange gjeldsofre som søker råd hos kommunale rådgivere, blir rådet til å finne seg en billigere bolig, men dette blir altså sabotert av statlige aktører.
NAV stiller som vilkår til arbeidsledige mennesker som søker dagpenger, at de må flytte til et sted det er mulighet for arbeid. Dette kan altså bli umulig. Media meldte for noen år siden at mange arbeidsledige hadde mistet dagpengene fordi de nektet å flytte for å få jobb. Hvor mange av disse «nektelsene» som kan bokføres på kemneren, sier meldingen ingenting om!
Kemnerne har som nevnt drevet denne nederdrektige geskjeften i flere år, i 2009 begynte også Statens Innkrevingssentral og namsfogden i Oslo med dette.
GOA reagerer svært negativt på denne formen for ran av en svak gruppe, og vil ta denne praksisen opp med myndighetene.
I mellomtiden har vi et godt råd til gjeldsofre der noen har tatt pant:
Tre mnd før leietidens utløp tar man en befaring av leiligheten sammen med utleier. Dersom alt er i orden, inngår man en avtale om at leien for de tre siste mnd trekkes fra depositumet. Slik blir det ingen ting igjen til 2. prioritets panthaver. (Utleier har 1. prioritet til depositumet.) Det anbefales sterkt å gjøre avtale med utleier om dette. En del utleiere krever referanse fra tidligere utleier, før leiekontrakter inngås. Da er det en stor fordel å ha et godt forhold til sin tidligere utleier.
Dersom utleier er helt umulig, kan man som siste utvei la være å betale husleie de tre siste mnd slik at det MÅ gå fra depositumet. Namsmannen bruker vanligvis mer enn tre mnd på en utkastelse.
Det er vel unødvendig å fortelle at de pengene man sparer opp på denne måten, ikke må settes på konto i bank (som noen kan ta pant i), men være tilgjengelig for den nye utleier.