Bankene er ikke opptatt av inntekten til låntakerne når de innvilger forbrukslån, hevder leder av Gjeldsofferalliansen.

DÅRLIG BANKHÅNDVERK: Leder av Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt, er sterkt kritisk til bankenes utlånspraksis for forbrukslån. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Finanstilsynet har konkludert med at bankene gir forbrukslån til folk som aldri skulle ha hatt det. Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen (se faktaramme) er også opptatt av de problemene forbrukslån skaper for vanlige folk. Dårlig kreditthåndverk er en viktig årsak.

- Tidligere var bankene noenlunde edruelige når de behandlet lånesøknader, de så på selvangivelsen og lønnsinntekten. De senere årene har vi fått mange meldinger om at boliglånet ser bra ut med tanke på inntekten, det skaper ikke noe problemer.

Les også: En halv million inkassokrav - bomselskapene håver inn

 

Brydde seg ikke

- Problemet er at flere har fått halvannen million i kredittkortlån på toppen av boliglånet. De meldte ikke fra til bankene at de hadde andre kredittkort, og det var det eneste bankene brydde seg om. Bankene så ikke på inntekten, hevder Scheldt overfor Nettavisen Økonomi.

FAKTA: Gjeldsofferalliansen

  • Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre.
  • GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.
  • Leder i GOA er Bengt Scheld

Låntakerne har derfor mistet boligen på grunn av kredittkortene på toppen. Men Scheldt tror det garantert vil bli en sunnere økonomi i Norge fremover som

Les mer …

I fjor auka forbrukslångjelda til Ola Nordmann med 12,4 prosent. Det viser tal frå Finanstilsynet. Gjeldsrådgjevarar blir no nedringt av fortvila nordmenn med betalingsvanskar.

På seks år har det nesten vore ei dobling av forbruksgjeld. Gjeldsrådgjevarar blir no nedringt av fortvilta folk.
FOTO: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX

 

Aldri har telefonen hjå Gjeldsoffer-Alliansen ringt så mykje som den gjer no. I fleire tiår har leiar Bengt Scheldt hjelpt folk med betalingsproblem.

 

– Vi er nesten oppunder taket i det vi kan klare å ta i mot.

 

Mange av dei som ringer og ber om hjelpt har fleire hundre tusen i forbrukslån.

 

– Eg fryktar vi skal gå i den same fella som på 90-talet. At folk betener bustadlån med kredittkort. Og då kan eg nesten sei med 100 prosent sikkerheit at den bustaden vil forsvinne, seier Scheldt.

Les mer …

Gjeldsregister lagt på is for tre år siden:

- Kunne hindret finansieringen av Breiviks terror

Gjeldsoffer-Alliansen purrer på finansministeren

Flere uavhengige aktører mener at et gjeldsregister kunne ha hindret finansieringen av Breiviks terrorhandlinger. - Relevant spørsmål, sier PST. 

ØDELAGT: Her er regjeringskvartalet fotografert fem dager etter terrorangrepet. Foto: Scanpix

Den frivillige organisasjonen Gjeldsoffer-Alliansen er overbevist om at Anders Behring Breivik kunne vært stoppet av et gjeldsregister. Også Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og GE Money Bank, sier at et gjeldsregister kunne vanskeliggjort finansieringen.

Breivik skal selv ha skrevet at han på grunn av økonomiske vanskeligheter måtte finansiere nødvendige innkjøp for å gjennomføre terrorhandlingene med hyppige uttak fra flere kredittkort.

- Ville blitt nektet
- Et gjeldsregister med fortløpende oppdatering kunne ha hindret ugjerningsmannen fra å fullføre planene sine, ved at han ville blitt nektet så mange forbrukslån og kredittkort, mener Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen til Dine Penger.

Les mer …

Ifølge Finanstilsynet har den norske inkassobransjen kun løst 18% av de sakene de fikk tilsendt fra næringslivet i løpet av første halvår 2010.

Resten ble liggende på “overvåkning” hos inkassobyrået (som en skjult gjeldsstatistikk) eller ble til slutt sendt til riktig instans hos staten.

99% av det norske næringslivet bruker i dag et unødvendig og destruktivt mellomledd, inkassobyrå, som kun kan bedrive frivillig mekling (sende brev) og legge på gebyrer.

Dersom kunden ikke betaler under inkassoprosessen vokser gjelden fort til det uhåndterlige, mens eier av kravet blir sittende og vente på at inkassobyrået profiterer på å sende brev og legge på gebyrer, istedenfor å håndtere kravet slik loven tilsier – ved å sende det til namsmann eller lensmann som har lov til å tvangsinndrive ubetalte krav.

Oppsummert: Skyldner får unødvendig stort krav mot seg grunnet urettferdige og umoralske inkassosalærer. Fakturaeier blir sittende i 180 dager mens han venter på at inkassobyrået skal tjene gebyrene sine. Inkassobyrået inkasserer store beløper hver gang de klarer å sitte en stund på regningen før de eventuelt sender til offentlige myndigheter for inndrivelse.

Se Namsmann anbefale folkeinkasso på TV2 Nyhetene HER!

Sakset fra TV2 Nyhetene:
Inkassobyråene får nå konkurranse fra folk flest. En ny, men lite kjent lov gjør at folk flest ved hjelp av namsmannen kan drive inkassovirksomhet selv.

Les mer …

 

LURT: Paul Reale er en av de mange som har tatt kontakt med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA). Han henvende seg til en gjeldsrådgiver i den tro at han skulle få hjelp til å få økonomien på fote. Rådgiveren tok seg fett betalt, og gjorde gjelda bare større. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET

- Gjeldsrådgivere svindler gjeldsofre

En privat gjeldsrådgiver gjorde vondt verre for Paul og «Anne-Mette». Han tok fete honorarer og skal ha sendt trakasserende meldinger, mens gjelda bare økte.

AV: Marie Melgård / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

(Dagbladet): - Det er utrolig at han kan holde på sånn uten å bli stoppa, sier Paul Reale.   

For ti år siden tok han kontakt med en privat gjeldsrådgiver for å få hjelp i en økonomisk krisesituasjon. Men hjelp fikk han ikke - bare et krav om 17 000 kroner for rådgivertjenester.   

Ved jul i fjor oppsøkte «Anne-Mette» (24) den samme gjeldsrådgiveren. Hun har nå anmeldt ham for seksuell trakassering.   

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) advarer  mot «cowboy»-tilstander i gjeldsrådgivningsbransjen.   

- Det er ingen krav til å være gjeldsrådgiver, det er ingen klageinstanse eller tilsynsorgan, hvem som helst kan påta seg oppdrag. Fordi man ikke kan trekke tilbake noen godkjenning får svindlerne holde på, sier leder i GOA, Bengt Scheldt.

Les mer …

Vil ikke følge opp tiltak for å hindre at folk blir gjeldsslaver på livstid.

AV: Stein Ove Korneliussenfoto: Scanpix.

Skattemyndighetene vil ikke gjøre det lettere for folk å få vurdert skattesaken sin på nytt.

Gjeldsoffer-Alliansen er skuffet over skattemyndighetene.

Et offentlig skatteutvalg foreslo i fjor tiltak for å forhindre at skatteyter «kommer inn i en ond sirkel, hvor han i ytterste konsekvens kan bli gjeldsslave på livstid.»

Men Skatteetaten fortsetter med sine strenge regler for gjenopptakelse.

Les mer …

GIR KORTENE SKYLDA: Leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen gir kredittkortene skylda for den kraftige økningen i antall mennesker med gjeldsordning. ( Nettavisen )

Norge får flere gjeldsofre

 AV: Kjetil Mæland

 Antall nordmenn på gjeldsordning går i taket og leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen tror han vet hvorfor.

De rike blir rikere, og nordmenn flest får det stadig bedre, men antall nordmenn på gjeldsordning blir også flere.

Fra 2007 til 2010 har antall gjeldsordninger økt fra 2087 til 3291 viser tall fra Gjeldsordningsbasen. Pilen peker fortsatt videre opp så langt i år, og ingenting tyder på at trenden skal bli bedre. Kanskje tvert imot.

Norges Bank har varslet kraftige renteøkninger fremover og gjeldsbelastningen blant nordmenn er høyere enn noensinne. Tall fra Norges Bank viser at 11 prosent av nordmenn har en gjeld på mer enn fem ganger sin egen inntekt.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at cirka 300.000 husholdninger har lånt mer enn tre ganger sin inntekt.

Les mer …

– Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden. Da hadde han vært ferdig med dette, sier Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen etter å ha lest Nettavisens artikkel om 57-åringen som har god jobb men likevel bor i en hytte på Nesodden og lever fattig. Foto: Kjetil Mæland ( Nettavisen )

- Han burde hatt gjeldsordning for lenge siden

AV: Kjetil Mæland 

Leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen mener han har løsningen for hytteboeren som knekkes av gjelda til staten.

Les mer …

MANGE BLIR OVERKJØRT: Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen sier at mange som skylder penger til staten blir overkjørt når utleggstrekkene begynner. ( Nettavisen )

- Mange blir overkjørt i årevis

Av: Kjetil Mæland

Kemneren tok halve pensjonen. – Mange tror at kemneren gjør alt riktig, sier gjeldsofrenes talsmann Bengt Scheldt.

DYR HJELP: Advokat Øyvind Olsen sier at gjeldsofre gjerne bruker advokat når de ikke har nådd fram overfor kemner eller namsmann i første runde. Foto: Kjetil Mæland ( Nettavisen )

Han mener at saken med den gjeldstyngede pensjonisten viser at kemneren ofte setter for høye trekk.

Les mer …

I Sverige er høyeste inkassosats SEK 160,- per gebyr, mens vi i Norge har inkassosalærer som øker proposjonalt med kravets størrelse. Skylder du et stort nok beløp har inkassobyrået lov å legge på over NOK 9000,- per nye brevutsendelse. Noen har tydeligvis drevet god lobbyvirksomhet mot Stortinget en gang i tiden.

Vi her i Folkets Info redaksjonen mener det er på høy tid at det norske folket tar et oppgjør med en parasittisk bransje som ødelegger enkeltskjebner og samfunnet som helhet med sine massive gebyrer, og åpenbare mangel på respekt for sine “kunder”.

Ikke bare er inkassobransjen destruktiv for de som skylder penger i Norge (220.000 nordmenn har en eller flere betalingsanmerkninger) – de klarer heller ikke å løse mer enn noen og tjue prosent av kravene de får tilsendt (tall fra Finanstilsynet). Ved å å benytte seg av denne “tjenesten” taper også det norske næringslivet penger i form av dårligere likviditet og lavere løsningsgrad enn de ville hatt uten å engasjere inkassobyrå på jobben.

Sakset fra Gjeldsoffer Alliansen 16.02.2009:

Kredittilsynet inndro 28. november 2007 bevillingen Intrum Justitias AS hadde for å drive inkassovirksomhet. Årsaken var at Intrum Justitia AS hadde innkrevet feilaktige salær i stort omfang. Kredittilsynet hadde også tidligere avdekket langvarige, gjentatte og alvorlige brudd på inkassoreglene hos dette selskapet, både i 2004 og 2005. Kredittilsynet la i sitt vedtak også vekt på at de siste avdekkede saksbehandlingsfeilene var blitt utført av personer som tidligere hadde blitt fratatt sine personlige inkassobevillinger.

Les mer …

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 20 64 12
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter