Økonomisk rådgivning - hjelp til selvhjelp

Hva kan du selv gjøre hvis du opplever at du er i ferd med, eller har mistet kontrollen over egen økonomi?

Økonomiske bekymringer over lang tid kan påvirke din helse negativt, både fysisk og psykisk. Opplever du å ha mistet kontrollen over økonomien er det derfor viktig å ta grep så tidlig som mulig. Nedenfor får du noen tips som kan være til hjelp på veien til å ta tilbake styringen over egen økonomi.

Les mer …

Langer ut mot bankenes utlånspraksis: - Bankene bryr seg ikke om inntekten

Bankene er ikke opptatt av inntekten til låntakerne når de innvilger forbrukslån, hevder leder av Gjeldsofferalliansen.

DÅRLIG BANKHÅNDVERK: Leder av Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt, er sterkt kritisk til bankenes utlånspraksis for forbrukslån. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Finanstilsynet har konkludert med at bankene gir forbrukslån til folk som aldri skulle ha hatt det. Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen (se faktaramme) er også opptatt av de problemene forbrukslån skaper for vanlige folk. Dårlig kreditthåndverk er en viktig årsak.

- Tidligere var bankene noenlunde edruelige når de behandlet lånesøknader, de så på selvangivelsen og lønnsinntekten. De senere årene har vi fått mange meldinger om at boliglånet ser bra ut med tanke på inntekten, det skaper ikke noe problemer.

Les mer …

Gjeldsregisteret førte til bråstopp i låneshopping

De gylne tider er over for finansinstitusjonene som kastet forbrukslån til høy rente etter folk. Nå må institusjonene sjekke hva en kunde har i gjeld før de gir nye lån eller kreditt.  Gjeldsregisteret hindrer nye gjeldsofre, men mange sitter fortsatt i klisteret. .

Tekst: Claude R. Olsen

Fra 1. juli i år fikk Norge tre gjeldsregistre (se faktaboks) som har full oversikt over gjelden til Ola og Kari Nordmann. De kom etter en lånefest der mange tok opp nye forbrukslån eller skaffet seg nye kredittkort for å betale gjeld. Andre brukte forbrukslån og kredittkort til å dekke egenkapitalen ved boliglån.

Les mer …

Gjeldsofferforening jubler over tiltak mot «uforsvarlig lånegallopp»

Norges Bank presenterer nye sedler.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


Regjeringen har innført tre ulike typer gjeldsregistre som blant annet har som hensikt å gjøre det vanskeligere for kunder å få risikable forbrukerlån.

Av Jan Simonsen

Det jubler Gjeldsoffer-Alliansen over.

– Det er minst ti år siden Gjeldsoffer-Alliansen tok opp denne saken, og har siden bearbeidet politikere og media med informasjon og påtrykk. Endelig er registrene på plass, og vil forhåpentlig bremse på den uforsvarlige lånegaloppen som har florert i senere år, sier organisasjonens leder, Bengt Scheldt.

Les mer …

Gjeldsoffer-Alliansen glad for frysing av inkassosalærene

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Mediene og regjeringen har i det siste rettet et kritisk søkelys mot inkassobransjen. Det er Gjeldsoffer-Alliansen glad for. 17.desember var relevante organisasjoner og offentlige institusjoner på høring med Justisdepartementet.

Av Jan Simonsen

Der kom det blant annet frem at inkassosatsene vil bli fryst på nåværende nivå, 700 kroner, og ikke som opprinnelig foreslått økt til 730 kroner.

Satsen på kr. 700 høres ikke mye ut, men som de fleste gjeldsofre kjenne godt til, blir denne satsen ganget opp etter gjeldens størrelse. Når kravet passerer kr. 250 000, ganges satsen med 20, salæret blir dermed kr. 14 000!

Les mer …

Røde Kors solgte livreddende utstyr med skyhøye renter

AVVIKLET KREDITTKJØP: Fredrik Aasebø er administrerende direktør i Røde Kors Førstehjelp. I 2015 omsatte selskapet for over 42 millioner kroner. Foto: Norges Røde Kors


I flere år har Røde Kors tilbudt hjertestartere og annet livreddende utstyr på avbetaling, til svært høye renter. Etter at VG stilte spørsmål om saken, stoppet organisasjonen kredittsalget.

Av FRANK HAUGSBØ

En kartlegging VG har gjort av produktene i nettbutikken til Røde Kors Førstehjelp, viser at den effektive renten – ifølge nettbutikkens egne opplysninger – har vært på opptil 186 prosent.

Les mer …

Vil stoppe private kreditorer

Høyre går til krig mot

Av Magnus Buer

Tall fra Barne- og likestillingsdepartementet viser at det var nærmere 400.000 utleggstrekk av lønn i 2010. Det vil si at en del av lønna di automatisk blir trukket hver måned for å nedbetale gjeld.

I Norge er det flere ulike instanser, såkalte særnamsmenn, som har myndighet til å kreve utleggsstrekk. Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener det nåværende systemet for utleggsstrekk ikke gir folk en reell mulighet til å betale for seg.

Les mer …

Anmelder rådgivingsfirma: – De utnytter en sårbar gruppe i samfunnet

ANMELDER: Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen og Abdul Hamid har anmeldt selskapet Sector Invest. (Foto: Gorm Røseth)


Selskapet Sector Invest tilbyr økonomisk rådgivning til personer som sliter med uhåndterlige gjeldsproblemer, men kundene føler seg lurt. Nå er de politianmeldt for svindel
.

Av Kenneth Fossheim

På nettsidene sine skriver Sector Invest at de jobber med å rydde opp i folks inkassogjeld.

Men i løpet av de siste ti månedene har Forbrukerrådet fått 21 klager på selskapet. TV 2 har gått gjennom klagene.

Les mer …

Kaller gjeldsrådgiver-bransjen for cowboyer: - Nå må politikerne ta grep

Gjeldsofferalliansen krever regulering av bransjen.

SLÅR ALARM: Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) slår alarm om gjeldsådgivningsbransjen, og ber politikerne handle for å regulere den. Leder av GOA, Bengt Scheldt får støtte av Forbrukerrådet. Foto: NTB Scanpix

Av: JESPER NORDAHL FINSVEEN

(Dagbladet): - Du trenger ingen autorisasjon og ingen utdannelse. Alle kan starte et firma og kalle seg selv gjeldsrådgivere, og det finnes ingen klageinnstans. Sånn kan det ikke være..

Det sier Bengt Scheldt, leder av interesseorganisasjonen Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) til Dagbladet.

Les mer …

Lånet på 500.000 kroner kostet Toan 346.000 kroner

Gjeldsofferalliansen krever regulering av bransjen.

Do Chau Toan driver Bambus Marken. Han advarer andre mot å søke hjelp hos private gjeldsrådgivere og låneformidlere etter at han selv endte med å miste huset og få mer gjeld. Foto: KATHERINE FERGUSON

Av Katherine Ferguson

Do Chau Toan er en av flere som i desperasjon søkte hjelp hos et privat gjeldsrådgivningsfirma da økonomien gikk over styr. Det kostet ham dyrt.

– For noen år siden hadde jeg en periode med dårlig omsetning i restauranten min, og klarte ikke lenger å betjene gjelden min. Da inkassokravene begynte å renne inn, kom jeg i kontakt med Zapp Finans AS, forteller Do Chau Toan.

Han driver restauranten Bambus i Marken. Inntil høsten 2013 eide han selv det fire etasjer høye huset som rommer restauranten hans, to leiligheter og en hybel.

Les mer …

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 20 64 12
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • (Juli 09 – 15).
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter