Frykter nytt boligkrakk - Eiendom - E24

Bengt Scheldt, leder for gjeldsofferalliansen, frykter en ny gjeldsbølge.

Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), mener utviklingen i boligmarkedet nå nesten er en blåkopi av det som skjedde før boligkrisen rundt 1990. 

AV: Ann Kristin K. Hanssen

- Det er nesten skremmende hvor likt allting er. Det er like skremmende at ikke banker og myndigheter har lært noe som helst, sier Bengt Scheldt.

 

GOA ble stiftet i 1991 og er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Ifølge Bengt Scheldt ble flere av dem som var med på å stifte GOA lurt av bankene til å kjøpe bolig før de hadde solgt den de hadde. Dermed ble de sittende med to boliger og gjeld på begge. Andre igjen hadde vært gjennom samlivsbrudd.

Sliter du med å få solgt boligen og har problemer med å betale regningene? Kontakt E24s reportere her!

Les også: - Skjult boligsmell i vente

Tviholder på boligen

Han forteller at bankene den gang lånte kundene mer enn det boligen var verdt. Akkurat som nå tok det lang tid – gjerne flere år - før de mest desperate solgte. De tviholdt på en høy pris i et forsøk for å unngå å tape penger.

For å få økonomien til å gå rundt valgte mange arbeidsledige huseiere å ta opp kredittkortlån med høy rente for å betjene boliglånet. Og for å betjene gjelda på det første kortet, lånte man ytterligere på et annet kort. Slik ble det tusenvis av dystre historier.

Slike historier dukker nå opp på nytt.

- Men til forskjell fra nå, hadde man på 90-tallet ikke noen erfaring med en slik krise – at for eksempel kausjonistene for lån kunne havne i en knipe. Det hadde aldri vært noe problem, siden økonomien hadde vært i oppgang siden krigen.

Les også: Fikk låne åtte ganger inntekt - tvunget til å selge

- Bryr seg ikke

- Denne gang har det vært advarsler fra både Bankforeningen, Kredittilsynet – og fra meg. Men bankene bryr seg ikke. De låner ut - og gjerne mer enn nabobanken, sier Scheldt, og tilføyer litt spøkefullt.

- Jeg føler meg som profetene i Bibelen som ropte ut sin vrede. Men det var bare slangene og skorpionene i ørkenen som hørte dem.

- Bryter loven

Bengt Scheldt mener banker og finansieringsselskaper bryter norsk lov hver dag.

- De har plikt til å undersøke skyldnerens økonomi, men gjør det ikke. De skylder på at folk lyver på søknadsskjemaet. Men de kan be om å få tilsendt selvangivelsen, der står inntekt og gjeld oppført. Det er bare slapphet, mener lederen for GOA, som etterlyser at myndighetene kommer på banen.

Les også: - Verste boligmarked på en generasjon

- Desperate mennesker opptrer gjerne urasjonelt. Og når to parter møtes ved en skranke, forventer du at den profesjonelle part står på innsiden av skranken. Hvis banker og kortselskaper ikke undersøker godt nok, og ikke kan fremvise kopi av en selvangivelse, da bør Bankklagenemnda kunne stryke den ferskeste gjelden, sier Scheldt.

Han mener også at sentralbanksjef Svein Gjedrem har gjort et svært dårlig håndtverk, som lot styringsrenten være så lav så lenge – han burde reagert da det norske folk gikk amok med kredittkortene. Den lave renten var helt unødvendig og skapte falske forventninger, mener Bengt Scheldt.

http://e24.no/eiendom/frykter-nytt-boligkrakk/2531792

Del artikkelen via sosiale medier.
0
Delt
 

Om oss

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt.

GOA ble stiftet i 1991 og har ca. 700 medlemmer.

I Gjeldsoffer-Alliansens formålsparagraf står det:

«Gjeldsoffer-Alliansen er en ideell og allmennyttig organisasjon hvis formål er å hjelpe gjeldsoffere, sette søkelys på deres problemer og arbeide for å forbedre aktuelle lover. Organisasjonen skal arbeide for å spre kunnskap om gjeldskrisens konsekvenser for samfunnet på kort og lang sikt.

Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.
Organisasjonen er nøytral i forhold til partipolitikk og livssyn.»les mer

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA)

Hvordan kontakter du GOA?

Vår post- og besøksadresse er:

  • Pilestredet 17
    0164 Oslo.

Besøk kun etter timeavtale! Vi har stor pågang.

  • +47 22 20 64 12
  • Kontoret er åpent 09 - 16.
  • (Juli 09 – 15).
  • Vi leser alle meldinger vi mottar, men av kapasitetshensyn må vi prioritere å besvare våre medlemmer.
Cron Job Starter